Wel of geen advocaat inschakelen?

Je kunt nooit voorspellen of en wanneer je de hulp van een advocaat zult moeten inroepen. Een plotseling ongeval, een ontslag of een waarschuwing kan ertoe leiden dat je als juridische leek geen volledig overzicht meer hebt van de situatie. Als het op een rechtszaak aankomt, is een advocaat niet absoluut noodzakelijk in een plaatselijke rechtbank. Maar het is beter niet zonder juridische bijstand te doen. Voor leken zal het nauwelijks mogelijk zijn een zaak in al haar complexiteit te vatten en aldus tot een allesomvattende zelfverdediging te komen.

Via internet kun je toch voldoende informatie vinden?

Maar waarom is het eigenlijk nodig om een advocaat te raadplegen? Het internet staat tegenwoordig immers vol met advies sites en fora voor onderlinge uitwisseling. Met behulp van het internet kun je toch een nuttig en interessant eerste overzicht krijgen als het gaat om het bespreken van een onderwerp? Algemene juridische vragen kunnen zeker online worden beantwoord. Meer dan algemene, niet-bindende informatie kan echter alleen door een advocaat worden verstrekt.

Recht en wetten zijn complex

De meeste leken hebben niet echt in de gaten hoe ingewikkeld en complex recht en wetten kunnen zijn. Totdat zij zich in een juridisch geschil bevinden. Alleen door de jungle van paragrafen komen is nauwelijks mogelijk. Vooral wanneer de handhaving van de eigen rechten ervan afhangt en men ook nog onder druk staat. Alleen een ervaren advocaat, zoals een familierecht advocaat, een arbeidsrecht advocaat of een ondernemingsrecht advocaat kan hierbij helpen. Als je  zelf al eens in de situatie hebt gezeten en een beroep moest doen op juridische bijstand, dan weet je dat een bekwame advocaat geen overbodige luxe is. Het geeft rust. En je kunt er zeker van zijn dat je er bij een soms ingewikkeld juridisch probleem niet alleen voor staat.

Tactische stappen

Een advocaat heeft een veeleisende studie van meerdere jaren met succes afgerond en een juridische stage gelopen. Een advocaat weet dus welke technische termen hij moet gebruiken, welke stappen tactisch noodzakelijk zijn en waar hij in detail op moet letten. Een ervaren advocaat kan je echter ook helpen om een rechtszitting juist te voorkomen en een minnelijke schikking te treffen. Dit is in veel gevallen vaak de meest aanvaardbare oplossing voor beide partijen.

 

Laat een reactie achter