Last van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Heb je last van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Dan weet je vaak niet wat je moet doen. Aan de ene kant wil je het melden, terwijl je aan de andere kant bang bent voor de gevolgen. Toch is het belangrijk dat je het meldt bij een leidinggevende of vertrouwenspersoon. Het kan er namelijk voor zorgen dat er direct actie ondernomen wordt en het probleem binnen een korte tijd opgelost is. Daarnaast zullen anderen ook geen last meer hebben van dit gedrag. Maar welke stappen kun je doorlopen op dit gebied? 

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer als veelvoorkomend probleem

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer komt in verschillende vormen en maten. Je kunt hierbij in eerste instantie denken aan bepaalde opmerkingen die je vaker hoort. Echter kan het ook verder oplopen doordat iemand aan jou zit of je bepaalde handelingen uit laat voeren en hier iets voor belooft. Het gedrag vindt zowel onder collega’s plaats als een leidinggevende met een werknemer. Je moet daarom bij jezelf nagaan welke grenzen je stelt, zodat je ook op tijd aan kan geven dat jouw grens bereikt is. Zorg ervoor dat je voet bij stuk houdt als je duidelijke grenzen hebt gesteld. 

Het protocol op de werkvloer bekijken 

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer komt veel voor. Het is goed om je te realiseren dat je vaak niet de enige bent die het overkomt. Een bedrijf is daarom ook verplicht om een protocol op te stellen voor deze situaties. Indien het bedrijf waar je werkt geen protocol heeft, kun je navragen wie de aangewezen persoon is om over problemen te praten. In de meeste gevallen is hiervoor een vertrouwenspersoon aanwezig. Deze is niet alleen aangesteld voor grensoverschrijdend gedrag, maar ook over problemen thuis of andere problemen die je ondervindt op de werkvloer met collega’s of een leidinggevende. 

Een verbetering van de werkomgeving 

Na het gesprek met de vertrouwenspersoon over het grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, zal vaak een gesprek aangegaan worden met de persoon in kwestie. De vertrouwenspersoon zal jouw naam niet noemen in dit gesprek. In sommige gevallen kan het de sfeer op de werkvloer negatief beïnvloeden. Dit gebeurt meestal als de juiste protocollen niet opgevolgd zijn of wanneer blijkt dat jij de enige bent waar de collega’s het op gemunt hebben. Toch probeert de vertrouwenspersoon ervoor te zorgen dat de situatie zal verbeteren, zodat jij de werkzaamheden weer uit kunt voeren.