Een gids voor het uitgeven van een boek

Het vinden van de juiste uitgevers van boeken bij wie u uw boek kunt indienen, kan moeilijk zijn. Het hebben van een agent maakt het gemakkelijker, maar als u het alleen doet, wilt u weten hoe u de juiste uitgevers van boeken voor u kunt identificeren. De echte vraag is niet: “Wie biedt het meeste geld?” maar “Wie wordt de beste uitgeverij voor mij?”.

Hier is een kort overzicht van hoe u uw boekuitgeverijen en rechten voor het uitgeven van boeken kunt kiezen:

1. Schrijf je boek. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen gaan op zoek naar uitgevers van boeken lang voordat ze daadwerkelijk een boek hebben geschreven. Voordat u contact opneemt met uitgevers van boeken, moet u uw boek af hebben (of zo dicht mogelijk af hebben zonder de hulp van een redacteur).

2. Zorg ervoor dat u weet wie uw publiek is. Voor wie heb je je boek geschreven? En zeg niet “iedereen”. Geen enkel boek is voor iedereen. Is het voor tieners? Voor volwassenen? Voor kinderen? Er is een specifieke doelgroep waarvoor uw boek het meest geschikt is. Wanneer u uitgevers benadert, moet u weten wat dat publiek is.

3. Onderzoek de uitgevers. Als je boek eenmaal klaar is en je weet voor wie het is, kun je op zoek gaan naar uitgevers. Als u weet voor wie uw boek is bedoeld, kunt u ervoor zorgen dat u alleen contact zoekt met uitgevers die echt geïnteresseerd zijn in de soorten boeken die u schrijft. U wilt uw tijd (of uithoudingsvermogen) niet verspillen aan uitgevers die u zullen afwijzen, simpelweg omdat ze niet het type boek publiceren dat u hebt geschreven.

4. Maak je manuscript klaar. Let er tijdens het onderzoeksproces op hoe bepaalde uitgevers uw manuscript willen opmaken. Velen zullen een standaard manuscriptformaat willen, met dubbele regelafstand, Courier New, 12 pt. lettertype. Anderen hebben hun eigen specifieke formaten die ze willen zien. Zorg ervoor dat u precies weet waarnaar ze zoeken voordat u iets inlevert.

5. Geef niet op en wees u bewust van uw publicatierechten voor boeken. Mogelijk wordt u meteen geaccepteerd. U zult waarschijnlijk niet zijn. Elke grote auteur moest tientallen keren worden afgewezen voordat een uitgever een gokje wilde wagen. Geef niet op, ongeacht hoeveel afwijzingen je krijgt, en zorg ervoor dat je de publicatierechten van boeken goed bestudeert, dus als je wordt geaccepteerd, neem je de best mogelijke deal.

Laat een reactie achter